REAL ESTATE COMMISSION [193E]
Notice of Intended Action
The Iowa Real Estate Commission hereby proposes to amend 193-Chapter 11 “Brokerage
Agreements”, lowa Administrative Code.
Legal Authority for Rulemaking
This rulemaking is proposed under the authority provided in 543B.18.
State or Federal Law Implemented
This rulemaking implements, in whole or in part, 544B, 2024 Iowa Acts, House File
2326, 2394, 2291 and 17A.
Purpose and Summary
This proposed rulemaking complies with 2024 ITowa Acts, House File 2291. The
amendments set forth supporting guidance to licensees regarding brokerage agreements.
Fiscal Impact
This rulemaking has no fiscal impact to the state of lowa.
Jobs Impact
After analysis and review of this rulemaking, no impact on jobs has been found.
Waivers
Any person who believes that the application of the discretionary provisions of this
rulemaking would result in hardship or injustice to that person may petition the Commission for

a waiver of the discretionary provisions, if any, pursuant to IAC 481-Chapter 6.

Public Comment



Any interested person may submit comments concerning this proposed rulemaking.
Written comments in response to this rulemaking must be received by the Commission no later

than 4:30 p.m. on . Comments should be directed to:

Public Hearing

A public hearing at which persons may present their views orally or in writing will be

held as follows:
March 11, 2025 6200 Park Avenue, Suite 100
1:30 p.m. Des Moines, lowa

Zoom:https://www.google.com/url?q=https://

meet.google.com/zqb-gnex-nyz?hs%3D224&sa
=D&source=calendar&ust=1738508446896781

&usg=A0vVaw33NjiJRIdKLe_7BeDF9YXp

Persons who wish to make oral comments at the public hearing may be asked to state
their names for the record and to confine their remarks to the subject of this proposed
rulemaking.

Any persons who intend to attend the hearing and have special requirements, such as
those related to hearing or mobility impairments, should contact the Commission and advise of
specific needs.

Review by Administrative Rules Review Committee

The Administrative Rules Review Committee, a bipartisan legislative committee which
oversees rulemaking by executive branch agencies, may, on its own motion or on written request
by any individual or group, review this rulemaking at its regular monthly meeting or at a special

meeting. The Committee’s meetings are open to the public, and interested persons may be heard

as provided in Iowa Code section 17A.8(6).



The following rulemaking action proposed:

ITEM 1. Amend rule 193E-11.1(543B) and adopt 193E-11.1(a) and (b) as follows:

193E—11. 1(543B) I:ls-t-rng Brokerage agreements All hs-t-m-g rokerage agreements are_will be W111 be in

writing, pre y = y . re-terms

wh-teh—t-he—prqeert—yhrs—te-be-se-}d—lncludlng the priee; eemmisston amount of comnensauon to be

paid with disclosure that states compensation is negotiable and not set by law, the signatures of all

parties concerned and a definite expiration date not to exceed one calendar year in length from the
effective date for all properties. The agreement contains no provision requiring a party signature to
xtend the agreement after such deﬁnlte explratlon date. ?he—agreement—eem-ta—m&ne—prwrs—ren

hsﬁng—a—fte&saeh—deﬁm-te—e*pﬁ&&e&d&te- An exclusive ageney brokerage a,qreement or exclusive

right to sell ksttg agreement clearly indicates that it is such an agreement. A legible copy of every
written hsttng brokerage agreement or other written authorization is given to the ewner-ofthe
propetty client by a licensee as soon as the signature of the ewser client is obtained.

a. A listing agreement should properly identify the property and contain the terms and

conditions under which the property is to be sold, including but not limited to the list price and
any compensation to be earned from the sale of the property.

b. A buyer representation agreement is required for all properties—=Open houses or auctions are
exempt from usage of a buyer representation agreement.

ITEM 2. Amend rule 193E-11.1(543B) as follows:

11.1(1) A licensee cannot solicit or enter into a stirg-or brokerage agreement with as ewser buyer
or seller if the licensee knows or has reason to know that the ewser buyer or seller has a written
unexpired exclusive ageney brokerage agreement or exclusive right to sell listing agreement to the
property with another broker, unless the ewner buyer or seller initiates the discussion and the
licensee has not directly or indirectly solicited the hstimgor brokerage agreement.

a. However, if the ewner buyer or seller initiates the discussion, the licensee may negotiate
and enter into a lssting-er brokerage agreement that will take effect after the expiration of

the current hstirg brokerage agreement.

b. If the ewner buyer or seller initiates the discussion, the licensee may inform the

overrer buyer or seller that the evener buyer or seller needs to allow the

current hsting brokerage agreement to expire or obtain a mutually acceptable cancellation
from the ksting broker before any further discussion can take place.

ITEM 3. Amend subrule 193E-11.1(2)(543B), adopt subrule 193E-11.1(3) and renumber as
follows:

11.1(2) A real estate licensee cannot negotiate a sale, exchange, or lease of real property directly
with an-ewser seller if it is known that the ewner seller has a written unexpired contract in



connection with the property which grants an exclusive right to sell to another broker;ot-whteh
grants-anexehistre-ageney-to-another-brolker.
11.1(3) A real estate licensee cannot negotiate a sale, purchase. exchange, or lease of real property

directly with a buyer or seller if it is known that the buyer seller has a written unexpired exclusive
brokerage agreement with another broker.

1134 isting e be-assiened—sold—or-oth

v a5 h at-ae - All brokerag
agreements are written and cannot be assigned, sold, or otherw1$e transferred to another broker
without the express written consent of all parties to the original agreement, unless the terms of the
agreement state otherwise. Upon termination of association or employment with the principal

broker, the affiliated broker associate or salesperson cannot solicit, take, or use any written
brokerage agreements secured during the association or employment. Said brokerage agreements

remain the property of the principal broker and may be canceled only by the broker and the client.

11.1(45) Net listing barred. No licensee makes or enters into a net listing agreement for the sale of
real property or any interest in real property. A net listing agreement is an agreement that specifies
a net sale price to be received by the owner with the excess over that price to be received by the
broker as eemmisston compensation. The taking of a net listing is unprofessional conduct and
constitutes a violation of lowa Code sections 543B.29(3) and 543B.34(8).

ITEM 4. Rescind subrule 193E-11.2(543B).

ITEM 5. Rescind subrule 193E-11.3(543B).

ITEM 6. Amend and renumber subrule 193E- 11 3(543B) as follows:

11.3 2(1) Every written brokerage agreement includes, at a minimum, the criteria set forth in lowa
Code section 543B.5%6a and the following provisions:

a. A-Brokerage agreements will contain a statement disclosing the brokerage policy on
cooperating with and compensating other brokerages or the other parties’ agent in the sale,
lease, rental, or purchase of real estate, including whether the brokerage intends to

share split the compensation with other brokerages and any other method for negotiating
compensation for another party’s broker. Such disclosure serves to inform the client of any
policy that would limit the participation of any other brokerage; and



b. All hstingeontracts-and-aH brokerage agreements ageney-eontracts-comply with lowa

real estate law and commission rules including, but not limited to, rules 193E—11.1(543B)
and 193E—11.4(543B) and 193E—Chapter 15.

11.364 2(2) Duration of relationship. The relationships commence at the time of the brokerage
agreement and continue until closing of the transaction or performance or completion of the
agreement by which the broker was engaged within the term of the agreement_and not exceeding
twelve (12) months. If the transaction does not close, or the agreement for which the broker was

engaged is not performed or completed for any reason, the relationship ends at the earlier of the
following:

a. The Any date of expiration agreed upon by the parties; or

b. Any termination by written agreement of the parties.

11.3t5y 2(3) Obligation terminated. In addition to any continuing duty or obligation provided in
the written agreement or pursuant to lowa law and commission rules, a broker or brokerage
engaged as a seller’s or landlord’s agent, buyer’s or tenant’s agent, stbagent; or dual agent and
affiliated licensees have the duty after termination, expiration, completion, or performance of the
brokerage agreement to:
a. Account for all moneys and property related to and received during the engagement; and
b. Keep confidential all information received during the course of the engagement which
was made confidential by request or instructions from the engaging party or is otherwise
confidential by statute or rule.

11.-3t6y 2(4) Compensation. In any real estate transaction, the broker’s compensation may be paid
by the seller, the buyer, the landlord, the tenant, a third party, er-the-shartng or splitting ofa
eommissten-er-compensation between brokers.
a. Payment of compensation is not to be construed to determine or establish an agency
relationship. The payment of compensation to a broker does not determine whether a
brokerage relationship has been created between any broker and a seller, landlord, buyer, or
tenant paying such compensation.
b. Written permission of the client is needed as follows:

(1) A seller’s or landlord’s agent may share-the-eemmisstorror-other split compensation paid by
such seller or landlord with another broker, with the written consent of the seller or landlord.

(2) A buyer’s or tenant’s agent may share-the-commmsstorror-other split compensation paid by such
buyer or tenant with another broker, with the written consent of the buyer or tenant.



(3) Without the written approval of the client, a seller’s or landlord’s agent cannot propose to the
buyer’s or tenant’s agent that such seller’s or landlord’s agent may be compensated
by shartrg splitting compensation paid by such buyer or tenant.

(4) Without the written approval of the client, a buyer’s or tenant’s agent cannot propose to the
seller’s or landlord’s agent that such buyer’s or tenant’s agent may be compensated
by shartng splitting compensation paid by such seller or landlord.

c. A broker may be compensated by more than one party for services in a transaction.

d. A licensee cannot accept, receive or charge an undisclosed eemmisston compensation for a
transaction.

e. A licensee cannot give or pay an undisclosed eommtsstorr compensation to any other licensee for
a transaction, except payment for referrals to other licensees, including franchise affiliates, to
provide real estate brokerage services, if there is no direct or beneficial ownership interest of more
than 1 percent in the business entity providing the service.

f. A licensee cannot pay any undisclosed rebate to any party to a transaction.

g. A licensee cannot give any undisclosed credit against eemmtsstont compensation due from a
client or licensee to any party to a transaction.

h. A licensee cannot accept, receive or charge any undisclosed payments for any services provided
by any third party to any party to a transaction including, but not limited to, payments for
procuring insurance or for conducting a property inspection related to the transaction.

1. The provisions of these rules do not apply to a gratuitous gift, such as flowers or a door knocker,
to a buyer or tenant subsequent to closing and not promised or offered as an inducement to buy or
lease, as long as any client relationship has terminated.

j. The provisions of these rules do not apply to a free gift, such as prizes, money, or other valuable
consideration, to a potential party to a transaction or lease prior to the parties’ signing a contract to
purchase or lease and not promised or offered as an inducement to sell, buy, or lease, as long as no
client relationship has been established with the buyer or lessee.

k. The seller or landlord may authorize a portion of the proceeds of the sale of real property or
other negotiated term of an agreement or contract to pay compensation to other brokers who are
part of the same real estate transaction as the seller or landlord, including a buyer’s or tenant’s
broker solely representing the buyer or tenant. The payment of compensation may be a direct
payment from the seller or landlord to the other brokers who are part of the same real estate
transaction as the seller or landlord, including a buyer’s or tenant’s broker solely representing the
buyer or tenant.




11.3¢8) 2(5) Any eommtsston compensation or fee in any brokerage agreement is fully negotiable
among the parties to that brokerage agreement. Once the parties to a brokerage agreement have
agreed to a eemmisstor compensation or fee, no licensee other than a party to that brokerage
agreement attempts to alter, modify, or change or induce another person to alter, modify, or change
a eommtsston compensation or fee that has previously been agreed upon without the prior written
consent of the parties to that brokerage agreement.

11.-3¢5> 2(6) The seller or landlord may, in the brokerage agreement, authorize the seller’s or
landlord’s broker to disburse part of the broker’s compensation to other brokers, including a
buyer’s or tenant’s broker solely representing the buyer or tenant.

11.3t+6y 2(7) Nothing contained in this rule shall obligate any buyer or tenant or seller or landlord
to pay compensation to a licensee representing the buyer or tenant or seller or landlord in a real
estate transaction unless the buyer or tenant or seller or landlord has entered into a written
brokerage agreement with the broker specifying the compensation terms and conditions, in
accordance with lowa real estate license law and commission rules.

ITEM 7. Amend and renumber subrule 193E-11.4(543B) as follows:

114-3 (543B) Terms or conditions. A licensee cannot write, prepare or otherwise use a contract
containing terms or conditions that would violate real estate laws in lowa Code chapter 543B or
commission rules. The broker is responsible to ensure that all preprinted documents and forms

used are-teemplanee-with follow these rules.

ITEM 8. Renumber subrule 193E-11.5(543B) as follows:

193E—11.54(543B) Distribution of executed instruments. Upon execution of any instrument in
connection with a real estate transaction, a licensee, as soon as practicable, delivers a legible copy
of the original instrument to each of the parties thereto. It is the responsibility of the licensee to
prepare sufficient copies of such instruments to satisfy this criteria. The broker retains copies for
five years.

ITEM 9. Adopt subrule 193E-11.5(543B) as follows:

193E—11.5 (543B) Enforcing a protective clause. To enforce a protective clause beyond the

expiration of an exclusive brokerage agreement, there must be a provision for the protective clause
in the brokerage agreement which establishes a definite protection period. In writing and prior to

the expiration of the brokerage agreement, the broker furnishes to the party the names and

available contact information of persons to whom the property was presented or a list of each
property that was shown during the active term of the brokerage agreement and for whom
protection is sought. Delivery is by personal or electronic service with written acknowledgment of




receipt, or by regular mail or certified mail postmarked prior to the expiration of the brokerage
agreement. return receipt requested.

ITEM 10. Amend subrule 193E-11.6(1)(543B) as follows:

11.6(1) A licensee cannot pay a-eemmtsstor compensation, any part of a

eommissten compensation, or valuable consideration to an unlicensed third party for performing
brokerage functions or engaging in any activity that needs a real estate license. Referral fees or
finder’s fees paid to unlicensed third parties for performing brokerage activities, or engaging in any
activity that needs a real estate license, are barred.

ITEM 11. Amend subrule 193E-11.6(2)(543B) as follows:

11.6(2) In a brokerage agreement, the broker is principal party to the contract. The broker may,
with proper disclosure, pay a portion of the eemmisston compensation earned to an unlicensed
seller, landlord, buyer, or tenant that is a principal party to the brokerage agreement. This will be
deemed a reduction in the amount of the earned eommtsstorr compensation.



